Εκπαιδευτική επίσκεψη σε ΚΕΠΕΑ Κορθίου – Α’ Λυκείου

Τη Δευτέρα 08 Απριλίου 2024 οι μαθητές της Α’ Τάξης Λυκείου, μαζί με τις καθηγήτριες Τζουρά Σοφία και Καλαγιά Ελευθερία, είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν μια εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορθίου Άνδρου με θέμα «Τα μονοπάτια της φωτιάς».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι μαθητές παρακολούθησαν κατά την παρουσίαση όπου ενημερώθηκαν για τα αίτια πρόκλησης μιας δασικής πυρκαγιάς και τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουν όταν βρεθούν αντιμέτωποι με μία τέτοια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να αποφύγουν πιθανούς κινδύνους τόσο οι ίδιοι όσο και οι δασικές εκτάσεις και οι ιδιοκτησίες τους.

Εν συνεχεία ακολούθησε παρουσίαση υλικού που αφορά στους μηχανισμούς αναγέννησης ενός μεσογειακού οικοσυστήματος με αναφορά στις μεγαλύτερες δασικές πυρκαγιές που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Επιπλέον, χάρη στη συνδρομή του Σώματος Εθελοντών Πυροσβεστών Άνδρου ενημερώθηκαν για την έννοια του εθελοντισμού, η οποία τους καθιστά ενεργούς πολίτες της κοινότητάς τους. 

Στο δεύτερο μέρος της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε δραστηριότητα στο πεδίο με σκοπό οι μαθητές να διαπιστώσουν τις διαφορές μεταξύ ενός τοπίου που έχει υποστεί πυρκαγιά σε σχέση με ένα υγιές οικοσύστημα, τις οποίες και κατέγραψαν σε φύλλα εργασίας που παραχωρήθηκαν από τους υπεύθυνους του Κ.Π.Ε. Κορθίου.

Τέλος, είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν από κοντά ένα πυροσβεστικό όχημα, να μάθουν από τους εθελοντές πυροσβέστες τη χρησιμότητα των εργαλείων και να χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι μέσα πυρόσβεσης ώστε να κατανοήσουν πώς θα πρέπει να συνδράμουν σε ενδεχόμενο μιας πυρκαγιάς.