Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μόναχο

Την Κυριακή 17 Μαρτίου 2024 επέστρεψαν, μετά από πενθήμερη παραμονή τους στο Μόναχο της Γερμανίας, οι 11 μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας που συμμετέχουν στο πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο “Ταξίδι στην Τέχνη”, μαζί με τις συντονίστριες του προγράμματος κυρίες Ευγενία Κώτση και Στέλλα Στεφανή.

Ως μέρος του πολιτιστικού μας προγράμματος, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, τα παιδιά μας εκπόνησαν εργασίες στις εκθέσεις της Παλαιάς και Νέας Πινακοθήκης του Μονάχου με έργα διάσημων Ευρωπαίων ζωγράφων από τον 15ο μέχρι τον 19ο αιώνα, καθώς και στο μουσείο τέχνης Lenbachhaus με έργα γερμανικού εξπρεσιονισμού.

Το πρόγραμμα του ταξιδιού, όμως, περιλάμβανε πολλά ακόμη. Ξεκινήσαμε με μιαξενάγησηστη Marienplatzμε το περίφημο Glockenspiel, και συνεχίσαμε μεμία σειρά από επισκέψεις και δραστηριότητες όπως αυτή στο Γερμανικό Μουσείο, με εκθέματα φυσικών επιστημών στο Νησί των Μουσείων και στο παλάτι Residenz του Λουδοβίκου του Β΄.

Στο Παλαιό Δημαρχείο τα παιδιά είδαν από κοντά παιχνίδια στο Μουσείο Παιχνιδιών. Στο Ολυμπιακό πάρκο, επισκεφτηκαν το Ενυδρείο SeaLife, είδαν διαχρονικά την εξέλιξη των αυτοκινήτων BMW στο ομώνυμο μουσείο, θαύμασαν τη θέα ολόκληρης της πόλης και των Άλπεων καθώς και το ηλιοβασίλεμα από τον Ολυμπιακό Πύργο ύψους 190 μέτρων. Τέλος, έκαναν βόλτα στον Αγγλικό Κήπο με τον Κινέζικο Πύργο.

Ιδιαίτερη ήταν επίσης και η επίσκεψη και ξενάγηση των παιδιών στο 1ο Γυμνάσιο Μονάχου, ένα από τα δύο γυμνάσια της ελληνικής ομογένειας στην πόλη. Εκπαιδευτικοί μάλιστα του σχολείου της ομογένειας ανέλαβαν να μας ξεναγήσουν στο Νεοκλασικό Μόναχο του von Klenze και να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε την ιστορία της Βαυαρίας τον 19ο αιώνα καθώς και τις ταραχώδεις στιγμές του 20ου αιώνα.

Ακόμη, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να θυμηθούν κεφάλαια της δικής μας ιστορίας, αφού επισκέφθηκαν την Τεατίνερ Κίρχε με τις σαρκοφάγους του Όθωνα, του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας, και της Αμαλίας.

Τα παιδιά είχαν τέλος τη δυνατότητα να εξοικειωθούν περισσότερο με την καθημερινότητα σε μία γερμανική πόλη, αφού οι μετακινήσεις μας γίνονταν ή με τα πόδια ή με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, να ψωνίσουν σε καταστήματα εξασκώντας τα αγγλικά τους, να γνωρίσουν το Μόναχο του 1972 των Ολυμπιακών Αγώνων και να δοκιμάσουν τοπικά εδέσματα όπως το Bratwurst.

Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην επίσκεψη θα ήθελαν από καρδιάς να συγχαρούν τους μαθητές και τις μαθήτριές μας για την άψογη συμπεριφορά τους και την συνεργασία των μελών της ομάδας, το κέφι τους και την αντοχή τους σε ένα ομολογουμένως πολύ εντατικό πρόγραμμα.