ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ (ΚΠγ)

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της πιστοποίησης της γνώσης των ξένων γλωσσών, το σχολείο μας θα υποστηρίξει την προσπάθεια των μαθητών που θα συμμετέχουν στις εξετάσεις του ΚΠγ της περιόδου  Μαίου 2024 για τα επίπεδα Α1-Α2 στα Γαλλικά.

Κατόπιν συνεννοήσεως, οι μαθητές θα ενισχυθούν με την κατάλληλη προετοιμασία και το απαραίτητο υλικό, με στόχο την επιτυχία τους.

 

10 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΤΟ ΚΠγ

https://rcel2.enl.uoa.gr/kpg/files/KPG_CONFERENCE_LEAFLET.pdf

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΠγ

Πληροφορίες από τη σελίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης

https://www.coe.int/fr/web/common-european-framework-reference-languages/institutions

 

Μετάφραση στα ελληνικά

Εθνικό Σύστημα Εξετάσεων Ξένων Γλωσσών (KΠγ)

Το ΚΠγ περιλαμβάνει εξετάσεις υψηλών κινήτρων αναπτυγμένες, επικυρωμένες και ποιοτικά ελεγχόμενες από τα τμήματα ξένων γλωσσών στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης, που απασχολούν εσωτερικούς και εξωτερικούς εμπειρογνώμονες.

Από το 2003, οι εξετάσεις διενεργούνται από το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας, υπό την επίβλεψη 7μελούς Κεντρικής Εξεταστικής Επιτροπής υψηλής εξειδίκευσης.

Προσφέρονται στα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά και Τουρκικά, βασίζονται σε περιγραφικούς δείκτες ικανοτήτων που ευθυγραμμίζονται με τις απαιτήσεις του CEFR και αποτελούνται από ενότητες που αξιολογούν τα επίπεδα ικανότητας με διαβαθμισμένες δοκιμαστικές εργασίες στην κατανόηση γραπτού και προφορικού λόγου, γλωσσική επίγνωση , παραγωγή γραφής και ομιλίας.

Από τα επίπεδα B1 έως C2 η διαγλωσσική διαμεσολάβηση αξιολογείται επίσης με δοκιμαστικές εργασίες που βασίζονται σε περιγραφικούς παράγοντες που προκύπτουν από έρευνα που βασίζεται σε δεδομένα. Τα δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα που συμμετέχουν στην σχεδίαση αυτών των εξετάσεων διεξάγουν συνεχώς έρευνες πάνω σε θέματα όπως η σχολαστική εκπαίδευση των εξεταστών για τα προφορικά και των διορθωτών για τα γραπτά, η δυσκολία των κειμένων, των εργασιών και των στοιχείων αξιολόγησης της γραπτής και προφορικής κατανόησης και της γραπτής παραγωγής λόγου καθώς και οι απαιτήσεις πολυγραμματισμού των εργασιών.

Το πιστοποιητικό KPG, που αντιστοιχεί σε καθένα από τα  6 επίπεδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκδίδεται από το Υπουργείο Παιδείας και αναγνωρίζεται από το ελληνικό κράτος καθώς και από υπηρεσίες του δημόσιου τομέα των άλλων ευρωπαϊκών κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Για περισσότερες πληροφορίες:

http://rcel.enl.uoa.gr/kpg/en_index.htm


στα αγγλικά


στα γαλλικά