Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία – 3 Δεκέμβρη 2023

Με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, και με στόχο την ευαισθητοποίηση σε ανάλογα ζητήματα, στο σχολείο μας έγινε προβολή της ταινίας “Το Αριστερό Μου Πόδι: Η Ιστορία του Κρίστι Μπράουν“, για τους μαθητές της γ’ γυμνασίου.

 

Πρόκειται για Ιρλανδική δραματική ταινία του Τζιμ Σέρινταν με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις. Αφηγείται την ιστορία του Κρίστι Μπράουν, ενός Ιρλανδού με εγκεφαλική παράλυση που μπορούσε να κινήσει μόνο το αριστερό του πόδι.

Ο Κρίστι Μπράουν μεγάλωσε σε μια φτωχή οικογένεια της εργατικής τάξης και έγινε συγγραφέας και καλλιτέχνης. Είναι μερικώς φανταστική βιογραφία, διασκευασμένη από τον Σέιν Κόνοτον και τον Τζιμ Σέρινταν από το ομώνυμο βιβλίο του Κρίστι Μπράουν.

Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις και η Μπρέντα Φρίκερ κέρδισαν Όσκαρ Α’ Ανδρικού και Β’ Γυναικείου Ρόλου αντίστοιχα και η ταινία προτάθηκε για τρία επιπλέον βραβεία: Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου για τον Κόνοτον και τον Σέρινταν, Σκηονθεσίας για τον Τζιμ Σέρινταν και Καλύτερης Ταινίας.

 

Μετά την προβολή της ταινίας οι μαθητές / μαθήτριες συζήτησαν με τους εκπαιδευτικούς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και τις προσπάθειες που πρέπει να καταβάλλουν για την ένταξή τους στο κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον. Τέλος, κατέδειξαν δράσεις που στοχεύουν στην συμπερίληψη και στην ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία και ειδικές ανάγκες σε όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής.