Περιβαλλοντική Επίσκεψη στην Πάτρα

Στις 14 έως 17 Φεβρουαρίου 2024, 16 μαθητές μαζί με τις καθηγήτριες, Καλαγιά Ελευθερία και Τζουρά Σοφία, επισκέφθηκαν τη Δυτική Πελοπόννησο στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος «Η αιώνια λιακάδα ενός μεσογειακού οικοσυστήματος».

Πρώτη στάση ήταν η Λίμνη Δόξα της ορεινής Κορινθίας, όπου μαθητές και καθηγητές είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα έντονα χρώματα του τοπίου που συνδυάζει ορεινό και δασικό οικοσύστημα, καθώς και να κάνουν μια πεζοπορία έως το ξωκλήσι του Αγίου Φανουρίου.

Επόμενος σταθμός, ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στον εξωτερικό χώρο και οι μαθητές είχαν την ευκαρία να περιηγηθούν και να δουν από κοντά το Γυμνάσιο, το Φιλιππείον, το Στάδιο και το βωμό της Ήρας, το σημείο απ΄ όπου ξεκινάει το ταξίδι της η Ολυμπιακή Φλόγα.

Έπειτα ακολούθησε επίσκεψη στο Μουσείο, με εκθέματα που κοσμούσαν το ναό του Δία, όπως τα αγάλματατης Νίκης του Παιωνίου, του Ερμή του Πραξιτέλους αλλά και των αετωμάτων του ναού, με την αναπαράσταση της Κενταυρομαχίας να κεντρίζουν το ενδιαφέρον όλων.

Επιπλέον, οι μαθητές ενημερώθηκαν για τον κίνδυνο που απείλησε αυτό το σπουδαίο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, κατά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007, αλλά και για το πώς τελικά κατάφερε να διασωθεί.

Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξαν οι μαθητές και κατά την περιήγηση στον υδροβιότοπο Στροφυλιάς, όπου ενημερώθηκαν για τα χλωρίδα και την πανίδα του βιοτόπου με τα ενδημικά είδη που διαθέτει, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε πεζοπορία μέσα στο καταπράσινο Δάσος με τις κουκουναριές. Εκεί είχαν επίσης την ευκαιρία να δουν από κοντά μια αντιπυρική ζώνη και να πληροφορηθούν για το πώς ανακόπτει την πορεία της φωτιάς σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς.

Τέλος, οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές για παρατήρηση υδρόβιων πτηνών (φλαμίνγκο, ερωδιών, λευκοτσικνιάδων, κ.ά.) με τηλεσκόπια και κυάλια που παραχωρήθηκαν από το Φορέα Διαχείρισης.

Κατά την επιστροφή, πραγματοποιήθηκε μία σύντομη στάση στη Διώρυγα της Κορίνθου ώστε να παρατηρήσουν από ψηλά το σημείο όπου η Στερεά Ελλάδα διαχωρίζεται από την Πελοπόννησο.

Το πλήρες αυτό πρόγραμμα συνόδευσαν οι σύντομες περιηγήσεις στην πόλη της Πάτρας και η επίσκεψη στο ναό του Αγίου Ανδρέα, πολιούχου της Πάτρας.