Πολιτιστικό πρόγραμμα: “Από την ελληνική μυθολογία ως τη NASA!”

Στα πλαίσια διαφόρων εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα υλοποιηθούν τη φετινή χρονιά στο σχολείο μας, αναλάβαμε να προγραμματίσουμε ένα καινοτόμο Πολιτιστικό Πρόγραμμα, που ως βασικό πυρήνα του θα έχει τη θέση και την προσφορά της γυναίκας στην επιστήμη και την εξέλιξή της ανά τα χρόνια: Aπό την ελληνική μυθολογία ως τη NASA!

Η αφορμή για τη δημιουργία αυτού του προγράμματος είναι η αποστολή Artemis της NASA και η προσσελήνωση της πρώτης γυναίκας και του πρώτου έγχρωμου άνδρα, με απώτερο στόχο την προσεδάφιση στον Άρη, καθώς και η σύνδεση της αποστολής αφενός με τη σοφία της ελληνικής μυθολογίας και αφετέρου με τη διεθνή κίνηση Alpha Mission – Δelos, η οποία μέσα από την ιστορία και τη μυθολογία του νησιού του Απόλλωνα και της Άρτεμης αναδεικνύει την ανθρωπιστική και περιβαλλοντική πλευρά του ιστορικού αυτού νέου τεχνολογικού βήματος της ανθρωπότητας. Είναι αποτέλεσμα και της παρότρυνσης της NASA προς τα σχολεία, σε παγκόσμιο επίπεδο, να ασχοληθούν με ένα τόσο επίκαιρο ζήτημα.

Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα:

  • βασίζεται στην ολιστική προσέγγιση της μάθησης,
  • δίνει τη δυνατότητα στους/στις μαθητές/τριες να ασχοληθούν, να προβληματιστούν και να πάρουν πρωτοβουλίες μέσα από σχέδια εργασίας και βιωματικές δράσεις για θέματα της επικαιρότητας, όπως η ισότιμη κοινωνική θέση της γυναίκας, το διάστημα κ.ά,
  • επιτρέπει την καλλιέργεια δεξιοτήτων του 21ου αιώνα,
  • στηρίζεται σε διαθεματική – διεπιστημονική προσέγγιση της γνώσης, καθώς και στη διερευνητική μάθηση και τέλος,
  • συμβάλει στο άνοιγμα του σχολείου και στην ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ σχολείων.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, τα παιδιά θα συλλέξουν πληροφορίες για τα θέματα που θα συζητηθούν και θα τις παρουσιάσουν στη σχολική κοινότητα. Στην πορεία θα εμπλουτίσουμε το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα με σχετικές βιωματικές δράσεις.

Συντονίστριες του προγράμματος είναι η κα Ισαακίδου Μαριάννα και η κα Παπαρρηγοπούλου Φωτεινή.

Σας περιμένουμε για να γίνουμε όλοι μαζί μικροί επιστήμονες – ερευνητές!!!